Single Family

Heimler Residence

The Property
This is a 1946 hillside, split level 1900 S.F. single family residence, with an attached garage built under the house, located on the north side of the Santa Monica Mountains in Los Angeles, California. This home is in a canyon in Woodland Hills with a view of a golf course and with mature oak, pepper, pine, cedar and eucalyptus trees on the property.

Project Scope
The project encompasses an addition (300 S.F.) including the kitchen and master suite; and a remodel (750 S.F.) including the living room, kitchen, master suite, and bathrooms. This work was completed over a 10 year period. The project program required maintaining all views, open space, landscaping, privacy, satisfying the needs of the owners' (an architect and landscape architect), energy efficiency, and sustainable building practices while meeting special needs. The kitchen was enlarged and opened up to an amazing view. The original master bathroom (45 S.F.), and closet (26 S.F.) were expanded into his and hers bathrooms with a shared shower between and his and hers closets and dressing areas. The master bedroom and hall was expanded to include a walk through office alcove and music alcove. The children's one bathroom and hall area were divided into two bathrooms. The laundry hall closet was relocated and placed in a new laundry room in a phased relocation process.

Lieberman Residence

To visit Mr Leiberman's company website click here

This project went though many functional studies including a 2nd story addition. Phase 1 was built including a new and expanded garage, laundry, entry, powder room, pool bath, pantry, dinning room, kitchen, breakfast area, family room and bedroom wing. The home is set up for entertaining and cooking. As you walk in through the front door, the entry now opens up to the living room, family room and dinning room while maintaining the privacy of the bedroom wing. The family and kitchen spaces open up to each other and share in the rear yard outdoor experience. The angled design approach opened up views and allowed each function to fit comfortably and flow between each other while accenting special spaces. The roof lines were set allowing for the ease of framing and a more honest and organic appearance.

Heideman - Studio City Residence

This retired couple have homes throughout the United States. They wanted a new master suite and expanded living room. Many of the exiting rooms needed upgrading. This long property had its garage and parking court at one end of the lot while the entry was at street level at the other side of the property. We added a new formal covered entry. That matched the new entry bridge from the parking court that enters into the new sitting area off the living room. This is now the main entry. We maintained the existing forested area that the bridge hovers over and set the new entry sitting area within a great wood greenhouse balconies room. It is open to the living, dining and circulation pattern within the home. The stairs to the master suite flow around the new fireplace from this space. The master suite was located with an amazing view and its own balcony. The his and hers dual bathroom was set up for their specific needs including a urinal.

Brostoff Residence

This home project included the kid wing expansion for a growing family and a total re-due of the kitchen dining room area. A new entry court within the parking area was developed. The entry worked its way through a parking court into an entry court. Bedrooms were added and or enlarged.

Osborn Residence

This Malibu home was a reconstruction from the fires years ago. The family wanted to be as proud of this new development as they were of the grandfathers' who built the original home on the site. The new design is larger and encompasses a 5000 s.f ± new home and 700 s.f ± guest home each separated for sound and privacy. Both homes are designed to be off the grid and use many sustainable features. The exterior pool is used to help offset required fire fighting needs. The interior is laid out with zone functions connected by bridges all radiating out in plan and section to form a single point within the home. With its 260 degree view, each room was specifically designed using and framed for its views and access to patios, all wrapping around in organic angles flowing around the property. Thick exterior walls cap the end of each wing and are canted and splayed to soften the feel and tie into the double coved exterior soffits around the entire structure. Greenhouse structures lower on the site area connected to the basement acting as an air flow chamber bringing air up into the house and up the 2-story volume area and out the clearstory window set high in the roof above the custom ocean pier type designed trusses. Each room opens up to the next allowing for views out to the ocean. The circular stair case wraps around the entry engaging the bridge with its hydroponic railing system. From hot water rood collectors, PV systems, water filling Pex piping for the hydronic floors, water conservation measures, natural lighting for most rooms from many directions, dual heart recovery systems, and natural materials, this home is truly something to appreciate.

Photography done by Emad Asfoury @lacolorstudio

Legal

The content of this website is provided for information purposes only. While every effort is made to ensure that the information contained within the website is accurate and up to date, JHAI makes no warranty, representation or undertaking whether expressed or implied, nor does it assume any legal liability, whether direct or indirect, or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information.

All materials, unless otherwise stated, are copyright and remain the property of JHAI.