Single Family

Spiro Residence

Designing for friends is always tricky, especially on a very steep hillside lot with bad soil conditions. The projects always cost more than you expect. This small house design (1,800 sf 4 bed room 2 -1/2 bath home) has all the comforts and amazing valley views. We designed a special stepped counterford retaining walls system using the concrete walls as part of the interior partitions. Stepping the home up into the hills, allowing for decks off most of the rooms, winding the stairs around a dumbwaiter and spiraling all the way up to the viewing deck on the roof, all spaces are used. Even the rear yard set backs were designed with counterweight dead man planting zones within the rear retaining wall. The kitchen was raised above the living and dining area to provide better views and some separation. When the project was completed the friendship continued.

Zeilon Residence

To visit Robert Zeilon company website click here

To view rental opportunities for this property click here

This new infill property 1 block off the beach in Oxnard incorporated 2 stories, both being able to be used by the family independently. This started out as a traditional beach house then based on our final presentation the owner decided to go Modern. Massing, recesses, varying roof parapets, continuity of building materials were all specifically designed to create a flowing set of forms and protected opening opportunities. This home is designed using passive cooling concepts, PV panels, natural light entering the interior of the home, and sustainable materials. All main rooms open onto a patio or deck and the roof access by a 2nd story spiral stair that leads to a small deck for ocean viewing. The master bedroom sitting area was specifically located at the location on the 2nd floor having a view of the ocean. To minimize circulation paths the entry is recessed in the middle of the home along the side yard. The rear of the home opens up to a street walk that leads directly to the beach.

Bolander Residence

This Topanga Canyon Falling Water type Usonian home was originally designed by architect Earl Weir. Our remodel of the kitchen, laundry, and master bathroom suite was all under the covered area and within the attic spaces. In 1956 homes had very little storage, no Jacuzzi type tub, no steam shower or heated floors, and the kitchen had only the one work area. We solved all these issues while maintaining the lines of the home. Detailing for this project was a major part of the success of this project.

Bass Residence

The intent and goal of our clients’ project was to create a two bedroom one bathroom in-law suite that had direct access to the existing house but was also an independent unit that would have its own garage, entry and could be separated from the main part of the house if desired but shares the main entry.

The entry to the new suite and the connection to the existing house were designed as an open, two story space with multiple clerestory windows facing all compass directions and exposed structural/trellis interior beams configurations.

This entry design allowed natural light to flood into the new space as well as the living area of the existing house; through the new interior windows; creating an open feel in the existing and new addition. 

The design integrated the hillside grades and existing trees to maximize the outdoor space as well as the indoor spaces. The appendage was stacked over a new garage/music studio with living space to the same level as the existing house, all minimizing the grading and retaining walls for the addition.

The project also included a raised deck and spa area off the rear of the addition that wrapped around the existing trees to further tie the interior and exterior spaces together. 


Waite Apartments

These 1000 sf carriage type apartment units share a common driveway and alley. They are tight 2 bedroom, 1 1/2 bath units with lofts and roof top patios. The space is broken up into formal rooms but with abundant natural light. Each room is well defined as to where all furnishings will go to maximize the use of all spaces. Shared walk up units paired to 2 units keeps a traditional brownstone feel to the building.

Legal

The content of this website is provided for information purposes only. While every effort is made to ensure that the information contained within the website is accurate and up to date, JHAI makes no warranty, representation or undertaking whether expressed or implied, nor does it assume any legal liability, whether direct or indirect, or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information.

All materials, unless otherwise stated, are copyright and remain the property of JHAI.